Крути – слава і біль України!

2015-01-29

/Files/images/2015_rk/schen/image5.jpg

На виконання доручення голови Жовтневої РДА Москаленко В.В. щодо відзначення Дня пам’яті Героїв Крут, 29 січня в бібліотеках Жовтневого району було проведено цикл заходів.

/Files/images/2015_rk/schen/CAM01434(1).jpgДо знаменної та відомої за своєю трагічністю і героїзмом битви під Крутами центральна районна бібліотека провела годину пам’яті для молоді та підготувала презентацію книги Юрія Сороки «Бій під Крутами» для різних категорій користувачів. В цій книзі автор розповідає про жорстокий, нерівний бій між чотиритисячним військом більшовиків та трьомастами українськими юнкерами, студентами і гімназистами, що обороняли підступи до Києва. Більшість юнаків не мали ніякої військової підготовки, були погано озброєні, але стояли на смерть, захищаючи свободу молодої Української держави. Українці відбили кілька атак, під час яких зазнали значних втрат. У перебігу військових дій цей бій вирішального значення не мав, та у свідомості багатьох особливого значення набув завдяки героїзму української молоді./Files/images/2015_rk/schen/CAM01440.jpg

До уваги читачів бібліотеки був представлений також перегляд літератури: «Крути: січень 1918».

Відповідні заходи відбулися в бібліотеках-філіях централізованої бібліотечної системи.

В Костянтинівській бібліотеці-філії було проведено інформаційну годину «Крути: вічність пам’ятатиме їх імена» для учнів 6-7 класів.

/Files/images/2015_rk/schen/CAM01441.jpgПро бій 1918 року, що на довгі роки став одним із символів боротьби українського народу за свободу і незалежність розповідала користувачам завідувач М-Погорілівською сільською бібліотекою Валентина Гуменюк, яка підготувала електронну презентацію та виставку - перегляд літератури «Пам’яті Героїв Крут» . Саме цій події була також присвячена інформаційна година «Героїчні сторінки нашої історії» .

Присутні згадали молодих героїв, які поклали свої голови за визволення Вітчизни та вшанували пам’ять полеглих хвилиною мовчання.

/Files/images/2015_rk/schen/2015-01-29_14_39_10.jpgУ Прибузькій бібліотеці відбулася година історії- «На Аскольдовій могилі поховали їх»…, присвячена 97 річниці героїв Крут. Бібліотекар розповіла про головні події бою під Крутами. Про те, що на похороні у Києві, біля Аскольдової могили голова Української Центральної Ради Михайло Грушевський назвав юнаків, які загинули в нерівній боротьбі, героями, а поет Павло Тичина присвятив героїчному вчинкові вірш « Пам’яті тридцяти».

/Files/images/2015_rk/schen/PIC_0851.JPGДо уваги користувачів в інтернет-центрах при бібліотеках Жовтневого району було також представлено інформаційні матеріали та транслювалися тематичні відео щодо трагічних подій. https://www.youtube.com/watch?x-yt-ts=1422503916&x-yt-cl=85027636&v=qDIkxBVMDcE#t=59

«…Народ, творячи з якоїсь події легенду – а Крути, безсумніву, є й будуть однією з найвеличніших легенд нашої нації,- знає, що він робить.

Народна мудрість і національний геній – ця найвища земна справедливість,- творячи свої легенди і міти, цебто підносячи дану історичну подію до височин надісторичних, ніколи – щодо вибору тієї події – не помиляється. Не помилилися вони і випадку Крут»

/Files/images/2015_rk/schen/Новый рисунок (3).JPGЗ метою належного відзначення Дня пам’яті Героїв Крут 29 січня 2015 року у Шевченківській бібліотеці – філії було проведено годину пам’яті «Україна – Забута історія - Крути – Молода кров». Учні 7-х класів були ознайомлені з історією бою під Крутами, передивилися документальний фільм «Бій під Крутами», також приймали участь у обговоренні фільму та висловлювали свою думку с приводу цих страшних подій.

Інформація та фотоматеріали КУ "ЦБС"
Жовтневого району

Кiлькiсть переглядiв: 449

Коментарi

Для того, щоб залишити коментар на сайті, залогіньтеся або зареєструйтеся, будь ласка.